Nieuws

nieuws


Menu
Foursquare

foursquare

Wij verwachten binnenkort te starten met onze Foursquare specials!

ChefChef-kok Li

sānsān staat onder leiding van meester chef-kok dhr. G. Li en is een initiatief van horeca-ondernemer en chef-kok Zhang Hu.

Van links naar rechts: Amao Tsan, Zhang Hu, Gao Bing Li en Ming Li.

 

Sichuan kookwijze

De Sichuan keuken vindt zijn oorsprong in de provincie Sichuan in westelijk China en wordt ook wel dé keuken van China genoemd. De scherpheid van deze traditionele gerechten is wat de keuken doet onderscheiden maar is niet het enige smaakmakende kenmerk. De Sichuan keuken kent diverse verschillende methoden van koken en een verscheidenheid aan smaken waaronder zoet, zuur, zout en zelfs tong-verdovend. Daarnaast is de Sichuan keuken ook de meest veelzijdige keuken en gebruikt het diverse verse ingrediënten zoals verschillende soorten vis, schelpdieren, vlees en pluimvee.

De Sichuan provincie valt onder een vochtig klimaat met een hoge luchtvochtigheid en veel regenachtige of bewolkte dagen. Het nuttigen van de Sichuan peper hielp de inwoners om warm te blijven en dus werdt de Sichuan peper vaak gebruikt in vele warme gerechten. Het vochtige klimaat zorgde ook voor verfijnde conserveringstechnieken zoals plukken, zouten, drogen en roken. De kooktechnieken die men moet beheersen om op Sichuan-wijze te koken zijn onder andere sauteren, roerbakken zonder stoven, droog-stoven, Pao (onderdompelen in water) en Hui (bakken en daarna stoven met maïsmeel saus).

 

Sichuan peper

Het meeste kenmerkende en gebruikte ingrediënt in de Sichuan keuken is de Sichuan peperkorrel. Deze smaakverfijner heeft een eigen pittigheid die niet te vergelijken is met de reguliere zwarte peper of chilipepers. Het is namelijk ook niet verwant aan andere pepersoorten. Het is in feite een schil van een klein vruchtje welke wordt vermalen of in z’n geheel wordt gebruikt. De schil van deze vrucht doet men denken aan een klein bloemetje. Daarom wordt dit in de Chinese volksmond ook wel ‘bloem peper’ genoemd. Naast de pittige werking van de Sichuan peper proef je ook subtiele citrus smaaktonen.