Nieuws

nieuws


Menu
Foursquare

foursquare

Wij verwachten binnenkort te starten met onze Foursquare specials!

Gong Bau Chicken recept van Asianfoodtrail

23/03/2012

Foodbloggers die van authentiek Sichuan eten houden kunnen hun favoriete recepten delen met sānsān. Lees hieronder het recept van foodie WangWa Ching van Asianfoodtrail.

Ter voorbereiding zet alles klaar in kleine schaaltjes of kommetjes, zodat je er makkelijk bij kan en ingrediënten gelijk in de wok kan toevoegen tijdens het roerbakken zonder enig oponthoud. Je moet gedurende het koken op hoog vuur door blijven roerbakken.

Ingredienten:

2 kleine kipfilets/hele kippeborst ca 485 gram, kippehaasjes eraf apart voor iets anders bewaren, schoonmaken en bijsnijden gelijke dikte ongeveer dan houdt je ongeveer 300-350 gram over.
3-4 grote tenen knoflook, pellen en fijngehakt
2cm gember, schillen en fijnhakken inzelfde hoeveelheid als knoflook
3-5 stuks bosui in ringen gesneden ca ½-1cm breed
2 tl Sichuan bloempepers (dit gaat als eerste in de olie!)
Handvol gedroogde Sichuan pepers, maar begin met 8 stuks eerst (voer het langzaam op) boven een kom in stukken van 2cm knippen, zaad ontlijsten en verwijderen.
½ kopje ongeroosterde pinda’s* en voor geroosterd ** =>zie bereidingswijze wanneer bijvoegen!
(Let op: etherische oliën bij het schoonmaken van pepers blijven aan je vingers kleven die hier niet gevoelig zijn, echter totdat je het merkt wanneer het te laat is als je in de buurt van je gezicht en ogen bent geweest, binnen enkele minuten is het jeuk en tranen met tuiten).

Op de Chinese rijstewijn en Chinkiang azijn na, zijn alle ingrediënten verkrijgbaar in de lokale supermarkt. Echter Chinese rijstwijn kan vervangen worden door sherry en i.p.v. Chinkiang azijn kan je een goede balsamico gebruiken => dit brengt wel smaakafwijkingen met zich mee, houdt hier rekening mee!

Lust of mag je geen kippenvlees? Dan smaakt het ook goed met kalkoenfilet. Een halve kalkoenfilet is meer dan voldoende. Gebruik je ongeroosterde pinda’s? Voeg ze dan toe bij de Sichuan pepers om ze krokant te bakken. Je kan echter ook reeds geroosterde pinda’s gebruiken, maar dan worden ze na de saus bereiding erbij gevoegd en als laatste ingrediënt kort mee roergebakken. Volg bereidingswijze hieronder.

Kip Marinade mix – mengen met kipblokjes en laten intrekken:

½ tl zout
2 tl soy saus
1 tl Chinese rijstewijn
1 ½ tl maizena
1 el water

Saus ingredienten:

1 tl donker soya saus
1 tl lichte soya saus
3 tl Chinkiang azijn
3 tl suiker
1 tl maizena
1 el kippebouillon of water
1 tl sesam olie
Let op! Goed roeren en vlak voor het toevoegen, nog even één keer roeren.

Bereidingswijze:

1. Leg de kipfilet op de snijplank met je vlakke hand erboven op met lichte druk dan met het mes onderlangs in twee of drie dunne plakken snijden (afhankelijk van dikte kipfilet). Dan in de lengte in repen snijden van 1cm dik en vervolgens in dobbelsteentjes snijden.
2. Kipblokjes mengen met marinade en laten intrekken.
3. Verhit de wok, wentel 3 el olie goed door de wok zodra olie verhit is voeg Sichuan peperkorrels ‘Hua Jiao’ en stukken gedroogde pepers ‘La Jiao’ toe en wacht tot het lichtelijk bruist en er een aromatische geur van afkomt. Let op de kleur donker bruinrood is goed, zwart is tikkeltje te ver door.
=>*Ongeroosterde pinda’s dan worden ze nu hier toegevoegd om gebakken en krokant te worden. Schuif de pinda’s naar de zijkant.
4. Doe nu de gemarineerde kip erbij in het midden van de wok en met spatel roerbak je alles snel rond, zodra de blokjes los gebakken zijn doe je de gember, knoflook, bosui erbij en blijf je roerbakken totdat het bijna gaar is.
5. Roer de saus ingredienten glad en schenk het bij de kip, door blijven roerbakken zodra de saus gebonden is en glanst dan =>**geroosterde pinda’s bijvoegen aan de rand van de wok zodat ze niet te ver door bakken. Vervolgens ringen bosui in het midden erbij voegen en roerbakken. Zodra het gelijkmatig vermengd is kan je het direct opscheppen en uitserveren.

Dit gerecht is genoeg voor twee personen met witte rijst, voor vier personen bereidt er dan nog 1-2 gerechten extra erbij of serveer het met een bouillonsoep.

Eet smakelijk!