Nieuws

nieuws


Menu
Foursquare

foursquare

Wij verwachten binnenkort te starten met onze Foursquare specials!

Heetste Chinees van het land vind je in Rotterdam

23/04/2012

Een recensie van Peter Vliering van Metro Nieuws. Geplaatst 23 april 2012.

Huilen, zweten, snotteren. Dat overkomt je bij San San, een nieuw restaurant met superpittige gerechten. Zakdoeken bij de prijs in!


Foto van Vincent van Dordrecht

“Eten is pijn”, glimlacht gastheer Zhang Hu, terwijl hij behendig met twee stokjes een plukje gepocheerde zeekwal opschept. Welkom op ’t Hang 33 in Rotterdam. Vanmiddag opent hier restaurant-brasserie San San de heetste Chinese keuken van ons land. Metro-verslaggever Peter Viering nam alvast een spicy voorproefje in de Sichuan Cuisine.

Vrijdagavond half zeven. Strak interieur, warme rode kleuren, grappige vogelhuisjes aan het plafond. De ene na de andere oosterse schotel verschijnt op tafel. We doen ons tegoed aan gepocheerde runderschenkel, in tabaksblad verpakte garnaaltjes, kunstig versierde stukjes kip. En bij elke lekkere hap neemt de pijn-sensatie toe.

Halverwege, zo rond een uur of acht, geeft mijn tong het alarm ‘binnenbrand’ af. Mijn Chinese tafelgenoten stellen tevreden vast dat naast zweetdruppels nu ook echte tranen over m’n wangen biggelen. Een gast voelt onder mijn oksels. Het vuur moet ik blussen met sterke rijstewijn. Ik vat de knipoog niet. Constateer alleen dat, onder geproest en gegiechel, nu ook mijn neus als een kapotte kraan begint te lekken. Eigenaar Zhang Hu vertelt dat zijn nieuwe huisnummer 33 op z’n Chinees ‘san san’ wordt genoemd en voorspoed betekent. Hu’s droom was altijd om ooit in het koude Holland zijn eigen ambachtelijke Sichuan-keuken te beginnen. Zijn vader, een traditioneel Chinees arts, heeft hem de liefde voor medicinale kruiden bijgebracht. Zijn geluksrestaurant telt er zestig verschillende soorten van.

Dat huilen en gesnotter bij San San zeer op prijs worden gesteld, zit volgens meneer Hu zo: “Dat heeft met de mix van ying-kruiden en yang-pepers te maken die de bevolking vroeger in de vochtige bergdalen van Sichuan tegen allerlei kwalen gebruikte. Door de hitte van die ingrediënten scheid je giftige afvalstoffen uit. Goed – ook in het klamme Nederland – tegen reuma, schimmel en eczeem.” Chef-kok Li Goa Bin, in en rond Beijing een grootheid, heeft met zijn Aziatische kookkunst zelfs menigmaal het gehemelte weten te strelen van de wereldberoemde pianist Lang Lang en het nationaal tafeltennisteam.

Meneer Hu brengt verse zakdoeken en strooit wat peperkorrels op tafel. De zaadjes van de bloempeper zijn ‘bloedversnellend’ heet, terwijl een ander pepertje elektronische stroompjes afgeeft die je mond verdoven. “Snel, doe mij maar een handje!”

Het originele artikel vindt je hier.