Nieuws

nieuws


Menu
Foursquare

foursquare

Wij verwachten binnenkort te starten met onze Foursquare specials!

Origine Gong-Bau Chicken

03/10/2011

Gong-bau Chicken is een van ‘s werelds bekendste Chinese recepten en wordt al ruim 200 jaar lang genuttigd van generatie tot generatie. Over het ontstaan van dit recept gaan vele verhalen, maar de meeste refereren naar Generaal Bau en zijn voorliefde voor roergebakken kipblokjes.
 

Origine

Het gerecht Gong-bau ook wel bekend als Kung Pao is vernoemd naar een hofbeambte genaamd Ding Baozhen in de late Qing dynastie (1616-1911). Volgens de legende vond de heer Ding roergebakken kipblokjes in het bijzonder zeer lekker en trakteerde hij vele vrienden op dit gerecht tijdens zijn dienst als gouverneur in Shandong en Sichuan. De lokale bevolking van Sichuan at graag hete pepers en Ding verbeterde zijn favoriete gerecht door de toevoeging van diverse pepers waaronder ook chili peper en meerdere ingrediënten. De uitkomsten van zijn experimenten zorgde voor een ware smaakexplosie dat goed in de smaak viel bij velen en sindsdien wordt het gerecht geëerd met zijn naam. Later in zijn carrière krijgt generaal Ding Baozhen van het keizerlijke hof de titel Taizi Shaobao, wat letterlijk betekent “beschermer van de kroonprins” ofwel Gong-bau in het kort. En daarom kennen wij het gerecht tegenwoordig als Gong-Bau Chicken.

Zo zijn er vele versies waaronder ook één waarin generaal Gong Bau zijn vrienden uitnodigt voor eten en erachter komt dat zijn kok is vertrokken. In paniek en angst om zijn gezicht te verliezen en zijn gasten niet te kunnen voorzien is hijzelf de keuken ingedoken. Daar heeft hij met beschikbare ingrediënten zelf een eigen pittig gerecht bedacht waarin roergebakken kipblokjes centraal staan. De gasten waren zo blij verrast met het gerecht dat zij dit hebben meegenomen op weg terug naar huis en zo is het gerecht eeuwen later nog steeds een populair gerecht onder de Chinezen.

De verhalen over generaal Gong-Bau en zijn gerecht zijn inspirerend en dat is in elke versie het terugkerend moraal. Generaal Gong-Bau durfde te experimenteren en zijn gerecht te perfectioneren met gebruik van nieuwe ingrediënten. Het is daarom ook een veel gehoorde verhaal in de Chinese keuken om elkaar te motiveren om gerechten continu te verbeteren of om te experimenteren.

Hier vindt je het recept van Gong-Bau Chicken van gastblogger Asianfoodtrail.