26/05/2012

Een recensie van Mac van Dinther van de Volkskrant. Geplaatst 26 mei 2012.

San San, zeg het maar. Chinees? Ja, maar geen gewone. Vanavond gaan we voor heet. San San is net nieuw en afficheert zich als ‘de heetste Chinees van Nederland’.

Ze koken er uit de Sichuankeuken. Die staat bekend om zijn uitbundig gebruik van pepers. Heet dus. Het past in een trend. Nadat we jarenlang in de waan zijn gehouden dat Chinezen bami rames eten zie je nu restaurants opkomen die de echte Chinese keuken serveren. Zie het als een teken dat de Chinees in Nederland volwassen wordt.

Een nieuw Chinees restaurant. Laat me raden: geen draken en lampionnen. Klopt, zelfs geen aquarium, toch ook altijd een sine qua non van ‘de Chinees’. San San zit op de begane grond van een stukje typisch Rotterdamse hoogbouw met een gevel die vooral uit glas bestaat. Binnen is de vloer van lichtgroen geverfd beton. Aan de zwarte zoldering hangen vogelkooien met lampjes erin. Her en der staan wat beschilderde trommels en roze orchideeën. Het meubilair is van zwaar Chinees hardhout. Een blik in de keuken bewijst dat hier wordt gekookt op serieuze vuurspuitende wokbranders. Echt Chinees.

Wat eet je bij een echte Sichuan Chinees? Opwindende zaken als kikkerbillen in peper, runderlong, zeekwal, eendentongetjes en vissenkop, een Chinese specialiteit. Maar ook gewoon varkensvlees en tofu. Klinkt als een uitdaging. Maar is het ook lekker? Wat heet: het is heerlijk. De eendentongetjes zijn grappige stukjes weerbarstig spiervlees met een piepklein botje erin, op smaak gebracht met vijfkruidenpoeder. De kwal is een salade van knapperige sliertjes die fris smaken, bijna als komkommer. Runderlong hadden we nog nooit op. Het blijken lapjes mals donker vlees te zijn in een pittige pindasaus. Er zit overigens ook tong, hiel en wang bij, zegt de gastheer. He could have fooled us.

Heet? Dat valt mee. Pittig wel, goed voor de sinussen. Echt heet wordt het pas met de kikkerbillen, die worden opgediend in een ovenschaal met saus waar pepers op drijven als wrakhout na een schipbreuk. Boven de peper uit is de smaak van steranijs te proeven. De billetjes zelf zijn zacht en mals, iets tussen kip en vis in.

Het klapstuk van de avond is een schaal waarop een grote kabeljauwkop ligt, gespleten en uit elkaar gedrukt. Met stokjes pulken we het vlees uit de wangen en de kinnebak en proeven soja, gember, rijstwijn, koriander, kaneel, peper. Het is geweldig. We zijn de eerste Nederlanders die het bestellen, zegt de ober. Het sappige varkensvlees met gitzwarte Judasoren (boomzwammen) en de puddingachtige tofu van oma Ma mogen er ook zijn trouwens.

Chinese bediening? Jawel. Efficiënt en niet onvriendelijk. Het toppunt van gastvrijheid is de gastheer die met een paraplu buiten staat omdat twee gasten willen roken. Het regent namelijk.

Duur? Wij zijn met zijn tweeën ruim 100 euro kwijt. Maar we hebben veel te veel. We konden ons niet inhouden.

Klinkt als een zaak waar we heen moeten. Als je van Chinees houdt: onverwijld. Wij denken dat het beste Chinese restaurant van Nederland hebben gevonden. Tot nader order. Verbaas de gastheer: bestel vissekop.

Punten
Eten: 9
Bediening: 7
Entourage: 7
Prijs-kwaliteit: 8

Het eten
Salade van eendetong
Dun gesneden zeekwal met chili-azijnsaus
Runderlong in Sichuanpeper
SuanLa Soep
In chili gestoofde kabeljauwkop
Varkenshaas met boomzwammen
Kikkerhammetjes met Sichuankruiden
Tofu of grootmoeder Ma

Kosten 48,50 p.p.

San San
Hang 33
3011 GG Rotterdam
010-4115681
www.sansan33.nl

——————————————————————

Het originele artikel vindt je hier.