25-04-2012

Op maandag 23 april was het eindelijk zover en is sānsān nu officieel geopend! De heerlijke geuren van de aromatische gerechten trok menig aandacht en publiek binnen en de opening kon beginnen. Een indrukwekkende leeuwendans werd voor de ingang gehouden om het geluk en voorspoed goed in te luiden.

Rotterdam – Authentiek Sichuan Cuisine Restaurant sānsān zal aanstaande maandag 23 april officieel haar deuren openen in het hart van Rotterdam. De Sichuan keuken is de oudste keuken van China en staat bekend om haar pittige en aromatische gerechten vol smaak en kleur. Met de komst van deze authentieke en traditionele cuisine wordt Rotterdam een uniek dining concept rijker. Je kunt er genieten van Chinese klassiekers zoals ze ook geliefd zijn bij Chinezen, vol van smaak en pit. De keuken staat onder leiding van Chef-kok Li die zijn training tot meester-chef heeft behaald in zijn thuisland China. 

Sichuan
De herkomst van de Sichuan keuken is in de provincie Sichuan in het westen van China. Dit gebied kent een vochtig klimaat die de lokale bewoners eeuwen geleden stimuleerde om pittige en aromatische gerechten te bereiden om hen warm te houden in het klamme weer. Het gebruik van hun lokale ‘bloempeper’ ofwel Hua Jiao staat dan ook centraal in vele Sichuan gerechten. Deze peper, ook bekend als de Sichuan peper, kent een scherpe zoet-zure smaak die de tong doet tintelen en lichtelijk verdoven. Een unieke smaaksensatie die onder de Chinezen omschreven wordt als “má là wèi xíng” 麻辣味型 wat vrij vertaald kan worden als ‘een pittige, kruidige en verdovende smaak’. Volgens Lonely Planet wordt de Sichuan keuken dan ook stipt op nummer vijf genoemd als één van ’s werelds meest pittige keukens. 

sānsān Sichuan klassiekers
De Sichuan keuken kent een aantal klassiekers die wereldwijd bekend zijn onder liefhebbers en kenners. Deze gerechten hebben naast hun eigenzinnige pittige smaken ook een eigen spraakmakende legende over hun oorsprong. Zo is de Gong-bau chicken, ook wel bekend als Kung Pao Chicken, vernoemd naar een Generaal uit de Qing dynasty en Ma Po tofu naar een mysterieus grootmoeders recept. Over de jaren heen zijn deze gerechten aangepast naar de smaken van andere landen en daarmee is ook het scherpe randje verloren gegaan. Restaurant sānsān tracht deze gerechten weer in ere te herstellen door ze geheel in traditionele stijl en vorm te bereiden. Men kan nu ook in Nederland genieten van deze eeuwenoude gerechten zoals ze in China worden bereid en geserveerd. Eten bij sānsān is dan ook een unieke smaakbeleving en kan voor sommigen een uitdaging bieden die zij niet eerder gekend hebben uit de Chinese keuken. 

sānsān
sānsān is gevestigd aan de Hang 33 in Rotterdam op minder dan drie minuten loopafstand van de Rotterdamse koopgoot. De naam staat voor tweemaal het cijfer drie (sān) welke volgens Chinese traditie gezien wordt als een geluksgetal. Door het tweemaal te benoemen is er zelfs sprake van dubbelgeluk (sānsān) en refereert het weer terug naar het vestigingsadres Hang 33. De officiële openingsdag van sānsān maandag 23 april is ook een bewuste keuze en is speciaal gekozen volgens astrologische aanwijzingen. De gekozen dag en het tijdstip zijn gunstig om het restaurant voorspoed en geluk te brengen. Daarnaast wordt er ook geheel in traditionele stijl een leeuwendans gehouden voor de ingang van het restaurant om kwade geesten te weren. Het belooft dan ook een bijzondere dag te worden waarbij uitgenodigde gasten en vrienden, onder het genot van Sichuan bite-size klassiekers en een drankje kennis kunnen maken met Chef-kok Li, initiatiefnemer Zhang Hu (eigenaar Top 500 Lekker restaurant Alexander te Leiden) en het team van sānsān. Éen van ’s werelds meest pittige en smaakvolle keukens, midden in het hart van Rotterdam.